Gibraltar is een klein Brits territorium aan de zuidwestkust van Europa, gelegen aan de ingang van de Middellandse Zee. Het is bekend om zijn strategische ligging, waardoor het al meer dan drie eeuwen een belangrijke militaire en diplomatieke rol heeft gespeeld. In eerste opzicht lijkt het alsof Gibraltar onderdeel is van de Spaanse provincie Andalusië, maar dat is niet het geval. In dit artikel lees je waarom dit zo is, en hoe deze situatie is ontstaan.

Geschiedenis van Gibraltar

Het rotsachtige schiereiland werd in 1704 veroverd door Britse en Nederlandse troepen tijdens de Spaanse Successieoorlog en sindsdien is het een Brits bezit gebleven. Hoewel Spanje de soevereiniteit over Gibraltar altijd heeft betwist, is het Britse gezag over het gebied nooit formeel uitgedaagd.

Met zijn nauwe doorgang naar de Middellandse Zee, de baai van Algeciras en de Straat van Gibraltar, is Gibraltar een belangrijke verkeersader voor scheepvaart, vliegtuigen en andere vervoersmiddelen die tussen Europa en Afrika reizen. De rotsachtige hellingen van Gibraltar, die uitkijken over de Straat van Gibraltar, zijn bedekt met tunnels, bunkers en andere verdedigingswerken, die getuigen zijn van de lange geschiedenis van het gebied als militaire basis.

Bevolking van Gibraltar

De bevolking van Gibraltar bestaat uit een mengelmoes van Britse, Spaanse, Portugese en Joodse invloeden, en de stad is bekend om haar levensstijl en sfeer, wat een mix is van Europese cultuur en die van andere gebieden. Gibraltar is ook een belangrijk financieel centrum, met een bloeiende haven en een groeiend toerisme, en is de thuisbasis van talrijke internationale bedrijven en instellingen.

Waar staat Gibraltar om bekend?

Gibraltar is een populaire tussenstop voor reizigers naar Andalusië, ondanks dat het gebied erg klein is. Je kunt vanaf hier ook makkelijk doorreizen met de boot naar Marokko en Tunesië. Enkele hoogtepunten van Gibraltar zijn de rots van Gibraltar en Apes Den, de thuisbasis van de beroemde Gibraltar-aapjes. Deze apen zijn de enige vrije populatie van wilde apen in Europa en zijn daarom een populaire attractie voor bezoekers.

Door de interessante geschiedenis, cultuur en het prachtige landschap, is Gibraltar nog altijd een veel bezochte vakantiebestemming. Ook veel Nederlanders reizen naar Gibraltar, vooral tijdens een rondreis door Andalusië.